Translate

luni, 4 ianuarie 2016

Insula Mainau- un paradis al florilor










    Scurtă prezentare


     Mainau este o insulă de pe lacul Bodensee, situată în vecinătatea orașului Konstanz din Germania, de care și aparține din punct de vedere administrativ.
Insula aparține fundației Lennart Bernadotte, creată de contele Bernadotte de Wisborg, prinț al Suediei.






Intrarea în grădină
Gradina italiana de trandafiri
Mainau este o insulă de pe lacul Bodensee, situată în vecinătatea orașului Konstanz din Germania, de care și aparține din punct de vedere administrativ.
Insula aparține fundației Lennart Bernadotte, creată de contele Bernadotte de Wisborg, prinț al Suediei.
Gradina de trandafiri
Lacul Bodensee se întinde pe o suprafață de peste 500 km2 între Alpi și munții Jura. Este cel de-al treilea lac din Europa ca mărime și este înconjurat de trei țări: Germania, Austria și Elveția. În lac se varsă 236 de râuri, cel mai mare fiind Rinul. După ce contele Lennart Bernadotte s-a mutat împreună cu soția sa, Karin Nissvondt, pe insulă, a început amenajarea parcului. Acum se găsesc în acest spațiu peste 500 de specii de conifere, peste 200 de specii de rododendroni și azalee, peste 500 de specii de trandafiri, 250 de specii de dalii, dar și palmieri, cactuși, agave și bougainvillea.

Maiestuosul palat baroc, încă locuit de familia contelui, este în armonie perfectă cu fabuloasele grădini.
Pe lângă aleile de promenadă, în parc există și cafenele, restaurante, magazine cu suveniruri.
Golful Mainau găzduiește și un club al bărcilor cu pânze, care adaugă un farmec în plus lacului, în timpul verii.

    Impresii de călătorie
            Noi am venit pe insulă „pe uscat” , adică pe șoseaua dinspre Konstanz, unde am și stat cu o noapte înainte. După ce ne-am procurat bilete (15 Euro pentru adulți) am pășit pe insula florilor. Chiar la intrarea în parc te întâmpină o floare uriașă, la realizarea căreia, pe un suport special conceput, au contribuit sute de alte flori. Dar acesta este doar începutul, pentru că, după câțiva pași pe aleile frumoase, se ivesc alte aranjamente florale, rățuște mari și mici, care par să plutească pe iarba verde și un păun. Acesta din urmă este plasat pe un teren în pantă, astfel încât coada multicoloră se poate observa în toată splendoarea ei. Este una dintre piesele de rezistență ale grădinii.
            Străjuite de arbori uriași, aleile de pe malul lacului îți dau posibilitatea să observi limpezimea și curățenia lui, despre care vorbesc și gazdele, prin intermediul informațiilor plasate din loc în loc.
Arta grădinăritului
            Un alt punct de atracție al grădinii îl reprezintă uriașa cascadă amenajată, unde apa se prelinge de la o înălțime de 25 – 30 m pe trepte străjuite de tuia și de chiparoși, de flori multicolore, pentru a se aduna într-un bazin frumos decorat.
Cascada
Harta lacului Bodensee
Hortensii
            În zona cascadei sunt câteva desene florale printre care și harta lacului Bodensee, făcută din Impatiens, pe care sunt poziționate insulele. Ajunși în prejma castelului baroc ne întâmpină aleile mărginite cu hortensii de diferite specii, o adevărată bucurie pentru ochi și suflet. Palatul are în față o peluză și în lateral o capelă, unde am ascultat câteva piese interpretate la orgă. Lângă castel se află și o seră uriașă, cu palmieri superbi, unde este amenajată și o cafenea elegantă. Tot în această zonă este plasată și grădina italiană de trandafiri, desenată geometric, cu alei mărginite de buxus și decorată cu statui și fântâni.
            De abia ai părăsit această grădină că te trezești în mijlocul unei zone luxuriante - terasele mediteraneene -  situate pe malul înalt al insulei. Cactuși, agave uriașe plantate în ghivece elegante, palmieri, bouganvillea – toate creează o imagine unitară, un tablou de mare bun gust, la a cărui frumusețe contribuie și fântâna decorată cu două lebede arcuite din metal. De fapt, la capitolul sculpturi, întâlnim o mare diversitate, de la cele clasice din piatră sau marmură, la cele din fier forjat sau oțel inoxidabil. Totdeauna, acestea sunt bine plasate, lăsând flora să își spună cuvântul.
            Nu poți să descrii decât în foarte multe pagini grădinile de pe această insulă. Fiecare segment, fiecare peluză sau terasă reprezintă câte un mic colț de rai. Nu pot să nu amintesc aleile largi, străjuite de sequoia uriași, cu trunchiuri robuste, o pădure de unde n-ai vrea să mai pleci niciodată.
            Las, celor dornici să admire frumusețea grădinii, curiozitatea de a descoperi și de a explora alte zone ale acestei insule de vis.

                                                          Filosofie
Sequoia

            Arta grădinilor este foarte veche și în ea au strălucit, în urmă cu milenii, orientalii (babilonieni, egipteni, japonezi), dar și grecii și mai ales romanii. Practicată în evul mediu de către regii francezi, dar și de alte curți europene, această artă s-a îmbogățit. Astăzi se conservă cu pricepere multe grădini vechi, dar apar și altele noi, oamenii fiind tot mai atrași de armonia florală. Desenele și aranjamentele florale au avantajul că oferă atât frumusețe, bun gust,  cât și prospețime, viață. O grădină este și un ochi, dar și un uriaș plămân, care respiră viață.

Recomandări de cazare

            Recomandăm cu căldură hotelul Halm **** din Konstanz. Este situat lângă gară, dar și pe malul lacului Bodensee și, în același timp, foarte aproape de centrul vechi al orașului. Elegant, curat, hotelul oferă servicii de calitate, corespunzătoare celor patru stele. Micul dejun de 15 Euro oferă un adevărat festin culinar matinal.

 








Palatul baroc



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu