Translate

luni, 29 februarie 2016

Fascinanta și eterna Italie- partea a III- a, Bibione





Situat în apropierea gurilor râului Tagliamento, Bibione este una dintre stațiunile considerate a fi mândria Rivierei Venețiene – zona de coastă a regiunii Veneto. Orașul se întinde între Veneția și Trieste și este împărțit în trei zone: Spiaggia (plaja), Lido del Sole și Pineda. Spiaggia este centrul stațiunii și cea mai atractivă zonă, plină de viață, cu plaje întinse și facilități de standarde înalte. Având în vedere că dispune de 8 km de plajă superbă, lată de 300 m (numită, pe bună dreptate, „Tuttaspiaggia”, adică plaja nemăsurată) ne e clar faptul că acest loc frumos creat de natură nu putea să aibă o destinație mai fericită. Același nisip fin, arămiu-auriu, moale și plăcut la atingere, pe care l-am întâlnit și la Rimini, este un punct forte și un motiv de mândrie și pentru Bibione.
Umbreluțele și șezlongurile elegante invadează plaja atât cât e necesar să te simți bine, fără să împieteze asupra darurilor oferite de natură: apa, nisipul încins și soarele luminos. Atmosfera decentă și relaxantă, liniștea fac din această plajă un loc pe care merită să-l dorești. Bibione nu are doar o coastă litorală întinsă ca o tipsie de aur, ci și o vegetație bogată în pini, care umbresc aleile, străzile și fac ambianța deosebit de plăcută. Alături de plaja superbă, de pădurea de pini, ca importanță se remarcă laguna situată în partea de nord a localității, de unde se poate lua vaporul pentru o croazieră la Veneția, după mine, unul dintre cele mai frumoase orașe din lume.
Întreaga stațiune este plină de piste pentru biciclete, care ar totaliza 53 km.
Există în Bibione și o stradă comercială centrală, unde seara lumea se plimbă, se uită sau cumpără, care este largă, luminată, sigură și curată.
Noul centru balneologic Bibione Termae Spa folosește apele termale ce izvorăsc la temperaturi de 520C și oferă tratamente cu nămol, diverse terapii, o sală de gimnastică complet echipată și un parc acvatic cu vederea la mare.




Hotelul Eden **** situat foarte aproape de plajă, ne-a oferit servicii de calitate. Optând pentru regimul all-inclusive am servit toate mesele la restaurantul hotelului. Micul dejun poartă amprenta italiană, dar oferă o gamă largă de produse din varietatea cărora poți să alegi. Alături de fructe – oferite permanent în cantitate mare – poți servi mezeluri fine italienești, brânzeturi diverse, de bună calitate, iaurturi, pâine în diverse variante, cereale, lapte, cafea.
La prânz și cină trebuie să optezi pentru una din cele trei-patru variante de meniu. E vorba de trei feluri de mâncare,  din care nu lipsesc supele, salatele, carnea, toate gătite foarte bine.
La ora 17.00 e o gustare (grătar, somon). Permanent șeful de sală, într-o ținută impecabilă – sacou alb, cravată, pantaloni de culoare închisă – încearcă să creeze o atmosferă de familie, de mare familie, făcând servirea mesei un eveniment plăcut, păstrând deferența necesară. Chelnerii sunt tot o mișcare, ești servit repede la masă.
E un hotel unde simți că ești respectat, dar fără ostentație, ci firesc, normal.
 Piscina hotelului e mare, curată și potrivită pentru relaxare.
În bună parte curățenia și buna servire se datorează românilor care lucrează aici, apreciați de administrație, dar și de turiști.

Fascinanta și eterna Italie - partea a II- a, Rimini



                                                   



Plaja din Rimini

            Plajele din această frumoasă țară reprezintă, fără îndoială, un punct de atracție pentru cei ce îndrăgesc marea. În anul 2012 am fost la Rimini, o stațiune binecunoscută situată pe malul mării Adriatice.
Rimini are o istorie bogată, nu întotdeauna presărată cu evenimente fericite. Așezare romană veche, întemeiată în 268 î.H. , la gura de vărsare a râului  Ariminus ( astăzi numit Marechia ), orașul a fost un punct de legătură între nordul și centrul Italiei. A trecut de la stăpânirea romană la cea bizantină, apoi a fost condus de familia Malatesta și chiar sub stăpânirea papalității. Un cutremur, în 1795, i-a distrus portul, iar în cel de-al doilea Război Mondial a fost distrus aproape în totalitate. Reconstruit după război, orașul îți oferă spre amintire câteva vestigii romane (Podul lui Tiberius, Poarta lui Augustus și amfiteatrul), biserici din perioada medievală (Templul Malatesta), piețe decorate cu fântâni (Piața Cavour).


Podul lui Tiberius




Piața Cavour




Am vorbit până acum de partea veche a orașului, dar acesta se bucură de o plajă superbă, de câțiva kilometri lungime, foarte lată și dăruită cu cel mai fin nisip de culoare galben-arămie. O armată de umbrele multicolore stă aliniată în așteptarea turiștilor , care, fie le închiriază, fie le au incluse în pachetul de servicii oferite de hotel. Sub umbrele sunt doar două șezlonguri și o măsuță, ceea ce face să ai intimitate în timp ce stai la plajă, unde e și liniște – așa cum e și firesc – fiindcă terasele nu pun muzică.
Hotelurile se înșiră de-a lungul plajei și oferă servicii de bună calitate. Te poți bucura din plin de apa mării, limpede și albastră și destul de mică la țărm.
Hotelul Levante **** în care am stat e un hotel mic, dar îngrijit. Mi-a plăcut atmosfera intimă a hotelului, amabilitatea personalului, faptul că prepară și mâncare românească, curățenia.
Poate nu trebuie să uităm că marele regizor Federico Fellini s-a născut la Rimini, în oraș existând un muzeu și o piață care îi poartă numele. Tot aici se află celebrul Grand Hotel care impresionează prin arhitectonică și prin serviciile de înaltă clasă.







Poarta lui Augustus


Templul Malatesta