Translate

duminică, 19 martie 2017

Popasuri pe malurile Lacului Geneva












          Acum vreo doi ani ( 2015 ) ne-am gândit  să trecem din nou prin Elveţia , de data aceasta în zona lacurilor. Nucleul plimbării noastre l-a reprezentat Chamonix-ul şi Alpii francezi, aşa că un popas  pe malul apei, la altitudine mai mică, era binevenit.  Am plecat din Chamonix  şi am ajuns în scurt timp pe malul francez al lacului Geneva, la Yvoire, o destinaţie turistică foarte cunoscută, satul fiind considerat unul dintre cele mai vechi şi frumoase din Franţa.  Într-adevăr , Yvoire-ul este deosebit.

Casă în Yvoire
 
Yvoire

Ivoire

 Vechi sat pescăresc, acesta are constructii din piatră, cu unul sau două nivele, stăduţe înguste pietruite, care curg către lac , unde te întâmpină o  interesantă  ofertă ( şi enorm de  scumpă ) de dantele, cusături şi produse de patiserie şi este împodobit cu multe, multe flori, care dau culoare zidurilor gri, vechi de atâţia ani. Valul de turişti te poartă pe neaşteptate către port, unde ţi se dezvăluie azurul acestei întinderi de apă, care este lacul Geneva. Am fost impresionată de claritatea  şi de mirosul proaspăt,de curat, al apei. Fără îndoială, la aceasta  contribuie Rhon-ul , care îl traversează de la est la vest, dar şi grija autorităţilor din cele două ţări, care concep  şi aplică măsuri  adecvate de protecţie, cu atât mai mult cu cât lacul este o destinaţie turistică atât de frecventată.

Yvoire

Yvoire- Castelul

Lăngă sat se află un castel, care se vizitează numai în anumite zile, fiind proprietate privată , care are şi o grădină relativ mică, dar concepută inspirat. Şi numele grădinii este deosebit ( Grădina celor cinci simţuri ), sugerând concepţia care stă la baza organizării ei. Astfel, intrând în ea descoperi cinci sectoare, despărţite de garduri  şi de tuneluri de buxus , fiecare sector având plante care bucură văzul, auzul, mirosul, gustul şi simţul tactil. Se pune un accent deosebit pe efectul curativ al plantelor , care sunt şi identificate cu plăcuţe , ca într-o grădină botanică. Pentru ce oferă grădina însă,ca dimensiuni şi specii de plante,  preţul de intrare este cam piperat. ( 12 euro ) 
Yvoire- Gradina celor cinci simțuri



Am plecat din Yvoire cu mirosul îmbătat de flori şi cu gustul de migdale al prăjiturilor de casă şi am văzut o mare parte din malul francez al lacului, trecând  şi prin cunoscuta staţiune Evian- les –Bains, cu adevărat minunată  prin construcţiile ei şi decorurile florale.
Lacul Geneva la Yvoire

Malul elveţian se vedea din ce în ce mai aproape, el având, spre deosebire de cel francez,dealuri şi munţi,care îi sporesc farmecul.
 
Cetatea Chillon

Cetatea Chillon

Înainte de Montreaux  ne-am oprit la cetatea Chillon, unul dintre obiectivele turistice emblematice ale Elveţiei. Am găsit cu greu un loc de parcare şi am vizitat cetatea , care ne-a impresionat prin dimensiunile ei ( se spune că este rezultatul unificării a 100 de clădiri) , prin vechime ( datează din sec. al XIII lea ) şi prin aşezare. Dintr-un anumit unghi pare că pluteşte pe lac, ca o navă uriaşă din piatră.  La fel de interesantă este îmbinarea dintre vechi şi nou. Astfel, din curtea pietruită a cetăţii se profila în faţă o autostradă pe piloni, ca un arc peste dealul plin de viile elveţiene, un miriapod de beton,care face posibil traficul în zonă, fără să afecteze pământul şi culturile, atât de preţuite de locuitori.
Chillon

Chillon- curtea interioară


Din păcate, datorită parcărilor supraîncărcate din centrul staţiunii Montreaux, n-am putut să vizităm pe jos frumoasa faleză, admirând-o doar din maşină. În schimb am savurat pe deplin, deşi se făcuse cam cald, promenada (Quai Perdonnet ) din Vevey, o staţiune mai mică, dar cochetă .  Aceasta este decorată cu statui ale unor oameni celebri. Noi ne-am fotografiat ( ca orice turist adevărat ) cu cea a lui Charlie Chaplin şi cu multă mândrie, cu bustul lui Mihai Eminescu ,acesta din urmă fiind donat statului elveţian de către Ambasada română din Elveţia. 
Vevey -„La Fourchette”

Vevey



Vevey


 Tot în aceeaşi zonă, la câţiva metri de mal, în apă, stă infiptă o furculiţă  uriaşă („La Fourchette” ) , realizată din aluminiu, operă a artistului  plastic Jean-Pierre Zaugg şi montată, în faţa Muzeului Alimentarium din Vevey la data de 21 iunie 1995( singurul muzeu din lume dedicat exclusiv istoriei alimentaţiei), pentru a marca momentul în care instituţia patronată de Nestlé  împlinea 10 ani de la înfiinţare. Deşi controversat ( a fost dat jos şi apoi instalat la loc), monumentul a devenit unul dintre simbolurile cantonului elveţian Vaud. Plăcuţa explicativă de pe mal ne arată că monumentul marchează evenimentul menţionat, dar este, în acelaşi timp, o invitaţie adresată vizitatorilor de a gusta frumuseţile Elveţiei. Şi, într-adevar, privind în zare din acel punct vezi întinderea de apă de un albastru fără pereche a lacului, dar şi zeci de alte tonuri ale aceleiaşi culori, reprezentând  dealurile şi munţii care îl înconjoară. Această perspectivă te proiectează parcă într-o altă lume,  de basm.
Yvoire


Vevey



Şi, după ce le-am băut toată apa plată locuitorilor Vevey-ului , fiindcă era cald,( mulţi tineri stăteau la plajă pe scaunele înşurubate în pietrele de pe mal sau pe iarbă )am luat-o printre vii ( că aşa a vrut GPS-ul ) spre Neuchatel, unde aveam rezervare. Nu ne-a părut rău , mai ales că n-avea cum să nu te încânte atâta grijă pentru această cultură, atâta ordine şi curăţenie.