Translate

duminică, 29 octombrie 2017

De la Como la Bellagio







        Lacurile din nordul Italiei – Maggiore, Como, Garda – oferă călătorului unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale, dar și unele dintre cele mai pitorești așezări umane, astăzi, multe dintre ele, stațiuni. Apa limpede , stânca muntelui, casele și vilele  construite din materiale naturale, în stil tradițional, străzile înguste, șerpuind printre ele, dar și vegetația luxuriantă, alcătuiesc adevărate tablouri vii, de neuitat.
Am avut bucuria să le văd pe toate, desigur nu în întregime, dar suficient cât să-mi fac o impresie corectă despre ceea ce reprezintă ele. Nu sunt , însă, pregătită să spun care dintre ele este mai frumos. Sau , poate , nici nu vreau să-mi pun această întrebare.
În această vară am petrecut o zi întreagă pe malurile Lacului Como, în două localități de pe malul acestuia, Como și Bellagio.
Lacul Como are forma unui Y întors, o suprafață de 146 km2 , este situat la altitudinea de 200 m și este traversat de râul Adda, un afluent al râului Po. Cele trei brațe ale lacului se numesc: Como, Lecco și Colico.
Orașul Como este cea mai mare așezare de pe brațul cu același nume, centru administativ al Provinciei Como, iar Bellagio este una dintre cele mai pitorești localități , situată în capătul unei peninsule care împarte lacul în două.
 Cu 85.000 de locuitori și o suprafață de 37,3 km2, orașul Como este situat în partea de vest a lacului cu același nume, într-o vale (depresiune) înconjurată de munți (la nord-est, muntele Brunate; la sud, colina Baradello; la sud-vest, munții Caprino și ai Crucii / Croce), dincolo de care se întinde Câmpia Lombardă.
Din sec. al XVI-lea orașul s-a specializat în prelucrarea lânii și a mătăsii, care este până în prezent sectorul cel mai important al economiei sale.
În sec. al XIX –lea, industria textilă ia locul producției artizanale, dar se dezvoltă și metalurgia, electrotehnica, comerțul și turismul.
Oriunde te-ai duce în acest oraș , vei găsi un loc legat de numele lui Alessandro Volta, care s-a născut aici, marele fizician care a avut contribuții extraordinare în domeniul electricității ( a descoperit pila electrică , în anul 1800 ) , dar și al chimiei și chiar al meteorologiei. Noi am văzut un mausoleu, unde sunt strânse multe dintre invențiile sale, precum și aparatura cu care lucra,  o piață care îi poartă numele și un monument de metal amplasat în mijlocul lacului. Dar locurile care îi poartă numele sunt mult mai numeroase, dovadă a mândriei locuitorilor cu concetățeanul lor, cu adevărat geniu, în știință.
 Monumentul întitulat Life Electric, plasat la capătul unui ponton ce traversează lacul , merită toată atenția și admirația. Este realizat de un arhitect de renume mondial, Daniel Libeskind, a cărui origine este poloneză. Construcția are 13,5 metri înălțime,  cântărește 29,9 tone și este realizată din oțel. În ciuda acestor dimensiuni, opera nu pare greoaie, ci, din contra, dispune de o mare elasticitate. Monumentul din oțel, placat cu oglinzi, redă legătura dintre doi poli electrici și este plasat pe un suport oval , din beton și oțel, deasupra căruia sclipește apa unei fântâni. Ideea după care se ghidează arhitectul este aceea că fiecare construcție izvorăște din energia umană și trebuie să se integreze armonios contextului cultural din care izvorăște. Acesta a urmărit, de asemenea, integrarea monumentului în peisajul minunat al Lacului Como, deasupra căruia arcul de oțel placat cu oglinzi, sclipește în lumina soarelui, ca și unda apei, în milioane de steluțe argintii.
Mi-a plăcut foarte mult monumentul, ca și întreaga zonă a malului lacului, dar orașul mai avea multe de oferit. 
Mausoleul lui Alessandro Volta- Como



Como- Domul


Domul- interior



Domul din Como

Como- orașul vechi
Como- promenada






Electric Light- Como

Como- Electric Light

Como


Portalul Domului din Como


Partea sa veche este iarăși un loc unde poți să zăbovești, admirând piețe și construcții religioase, dintre care , cea mai impunătoare este clădirea Catedralei închinată Ridicării la cer a Fecioarei Maria. Este a treia construcție religioasă  din Lombardia – ca mărime – după Domul din Milano și Catedrala din Pavia , cu care, de altfel, este contemporană. Toate au fost construite începând cu sec. al XIV- lea și extinse în secolele următoare. Arhitectura catedralei este un rar exemplu de îmbinare a trei stiluri diferite, corespunzătoare epocilor pe parcursul cărora s-a derulat construcția sa, care a durat mai mult de 400 de ani. Grație priceperii arhitecților și constructorilor - toți din Lombardia- cele trei stiluri – gotic pentru nave, renascentist pentru cele trei abside și baroc pentru altare - se armonizează perfect.


Fațada catedralei a fost construită în anul 1457 , iar portalul este bogat decorat cu statui și o rozetă. În dreapta și în stânga portalului se află statuile lui Pliniu cel Bătrân , respectiv, Pliniu cel Tânăr ( și aceștia originari din Como ), iar deasupra sunt statui ale Apostolilor.
Interiorul este grandios, iar atmosfera austeră, specifică goticului, este atenuată de prezența a numeroase tapiserii, realizate în sec. al XV-lea, dar și de cea a altarelor, multe decorate cu picturi aparținând artiștilor vremii.
Catedrala ( Domul ) este amplasată într-o piață înconjurată de clădiri vechi, vopsite în nuanțe de ocru, cu balcoane din fier forjat, obloane de lemn la ferestrele înguste, unele avînd la parter coloane și arcade. Piața este plină de oameni, în special turiști, dar terasele, magazinele, restaurantele, locurile de relaxare sunt suficiente ca să găsești locul potrivit pentru a te bucura de frumusețea locului.
În imediata vecinătate a acestei pioețe se găsește o alta, mai mică, cu clădiri vopsite în culori pale, unde este amplasata statuia albă a lui Alessandro Volta, mândria orașului , pe bună dreptate.
Ne-am despărțit cu greu de orașul primitor, răspândit pe dealuri pline de vegetație și oglindit în unda lacului care atrage atâția vizitatori. Mai nou, datorită filmării multor pelicule în zona lacului, actori celebri, printre care și George Clooney, și-au cumpărat vile aici, pentru a se bucura din plin de peisajul minunat.
De la Como la Bellagio se ajunge cel mai bine pe apă, sau pe șosea până la Mennagio, pe malul estic al brațului Como, și apoi se traversează lacul cu vaporul. Noi am preferat șoseaua care înconjoară ca un brâu malul vestic al brațului Como , fără să  știm prea multe despre aceasta.
S-a  dovedit să fie un drum extrem de îngust, despre care cu greu poți să spui pe două benzi, alambicat și flancat cu ziduri de piatră sau clădiri, drum care cere multă îndemânare la șofat. Dar, pe cât era de greu de parcurs- era și destul de circulat- pe atât era de frumos. Zidurile care marcau terasele săpate în piatră pentru a permite construcția vilelor, erau pline de vegetație luxuriantă, vilele se înălțau semețe către apa lacului, în culori vii , mai ales nuanțe de ocru, ici colo se ivea chiar stânca muntelui, iar lacul sclipea albastru în lumina soarelui. Au fost 35 de km de frumusețe, pe care i-am filmat cu multă răbdare , bizuindu-mă pe îndemănarea  și experiența soțului meu intr-ale condusului.Puteți vedea acest film la adresa:
https://youtu.be/e6jmrNRf2GI
Am ajuns la Bellagio, întâmpinați de o coloană de un kilometru de mașini parcate, fără nicio speranță că vom găsi vreun loc unde să ne lăsăm mașina, dar când e să ai noroc, îl ai. Cineva tocmai ieșea din parcare în zona promenadei, așa că, să vizităm, că doar de aceea am venit.
Ziua era cu adevărat splendidă, cu 26 grade Celsius, un cer albastru și aer curat.
Bellagio este situat la capătul promontoriului care înaintează în apele Lacului Como, ca un pinten, împărțindu-l în două. Comuna este considerată cea mai frumoasă așezare de pe acest lac. Câteva mii de locuitori, hoteluri vechi , de lux, vile, străzi înguste, în trepte, o promenadă splendidă – iată ce poți să vezi imediat ce ajungi aici.
Încă de la intrare ești invitat să vizitezi Vila Melzi, care este înconjurată de una dintre cele mai frumoase grădini din Italia. Am dat curs invitației, mai ales că sunt pasionată de arta grădinilor și am parcurs un spațiu amenajat chiar pe malul lacului, unde terenul a suferit numeroase transformări. Pe malul celălalt se profilau munți mai înalți, iar apa era traversată de numeroase vaporașe și șalupe , totul părea desprins dintr-un film.
Francesco Melzi d' Eril a fost vicepreședinte al Republicii Italiene fondată de Napoleon. Pentru el a fost construită această vilă , în stil neoclasic, înconjurată de o generoasă grădină amenajată în stil englezesc. Grădina japoneză, care te întâmpină încă de la intrare, arborii seculari, aleea de platani, rododendronii uriași, azaleele, cameliile, pinii sălbatici, palmierii, nuferii, florile de stâncărie- sunt numai câteva dintre punctele de interes ale grădinii.
Capela , ca și monumentele au fost realizate de artiști renumiți ai vremii, cum ar fi Manfredini. 
Orangeria a fost transformată în muzeu, unde sunt prezentate foarte multe obiecte interesante.
Frumusețea locului a atras foarte mulți creatori ( Stendhal , Franz Liszt, Gustave Flaubert ) din multe domenii aristice, dar și capete încoronate sau oameni cu înalte funcții politice. ( împăratul Ferdinand I, arhiducele Rainer și ministrul Metternich )
G. Flaubert scria în Jurnalul său de călătorie, după ce a vizitat Bellagio în 1945: 
    " S-ar putea trăi și muri aici. Perspectiva pare a fi proiectată ca un balsam pentru ochi. ... orizontul este căptușit de zăpadă, iar prim planul se alternează între grațios și dur, un adevărat peisaj shakespearean, toate forțele naturii sunt aduse împreună, cu un simț copleșitor de imensitate."

 Pentru cei care îndrăgesc acest peisaj, precizez că pot ajunge foarte ușor de la Milano ( 70 km) și pot vizita cu ușurință ambele maluri ale brațului Como, unde există și alte vile înconjurate cu grădini splendide. ( Villa Carlotta, Villa Balbianello )

Bellagio


Grădina Vilei Melzi

Grădina Vilei Melzi


Grădina Vilei Melzi

Grădina Vilei Melzi

Vila Melzi- capela


Bellagio

Bellagio

Promenada din Bellagio

Promenada din Bellagio

Bellagio- promenada

Bellagio-Promenada

Bellagio-Promenada

Bellagio- Promenada

Bellagia- portul



Vila Melzi- Bellagio

Faáda Vilei Melzi

Vila Melzi

Vila Melzi

Vila Melzi


Vila Melzi




Drumul Como- Bellagio

Drumul Como- Bellagio