Translate

vineri, 11 noiembrie 2016

Castelul Marienburg ( Germania)

         


     Am vizitat Castelul Marienburg la începutul lunii iulie 2014. Este situat în Marienberg, la sud-vest de Schulenburg, un cartier al localității Pattensen, din regiunea Hanovra.
În lumina dimineții de vară , turnurile acestuia se profilau maiestuos către cerul senin, zidurile îl înveșmântau ca o haină groasă și gândul te purta inevitabil către alte vremuri, chiar către lumea poveștilor. Fiindcă, de ce să nu recunoaștem, vizităm castele și palate și pentru a evada din cotidian, din dorința de a ne întoarce în trecut, în primul rând cel istoric, dar și în unul imaginar și imaginat de noi. Acest castel este, prin înfățișarea lui, o sursă minunată pentru reverie, pentru o reconstrucție personală a unor lumi trecute.

Construit între anii 1857- 1867 ,în stil neogotic, după planurile renumitului arhitect din Hannovra, Conrad Wilhelm Hase, castelul a fost oferit drept cadou de către regele George al V- lea de Hanovra [1851-1866 ] soției sale , Maria de Saxa- Altenburg, când aceasta împlinea 39 de ani, de unde provine și numele castelului. Regina Marie își dorea foarte mult un castel medieval, cu creneluri și turnulețe, care să amintească de vremea cavalerismului și unde familia ei să locuiască în liniște .
Regele, la vremea aceea complet orb, și-a dat seama de frumusețea acestei construcții pipăind o machetă din plută a acestuia.

Trebuie să spunem faptul că acest castel aparține și în prezent Casei de Hanovra, dinastie germană care a urmat dinastiei Stuart pe tronul Regatului Marii Britanii, din momentul în care regina Victoria – care făcea parte din Casa de Hanovra- s-a căsătorit cu prințul Albert de Saxa- Coburg și Gotha. Din acel moment numele oficial al casei regale britanice a devenit cel al Casei de Saxa- Coburg și Gotha, schimbat la decizia acesteia, în Casa de Windsor, după Primul război mondial.
Regele George al V-lea nu s-a bucurat de castel, fiindcă Hannovra a fost cucerită de Prusia, iar acesta a plecat în exil , la Gmunden, în Austria, în 1866, urmat , la un an, și de soția sa. Desfășurarea evenimentelor istorice a făcut ca , timp de 80 de ani, castelul să nu fie locuit, ceea ce justifică, în bună măsură, buna lui conservare. În schimb multe dintre piesele de mobilier, tablouri sau obiecte decorative au fost înstrăinate de către moștenitori.

Vizita este ghidată, prețul unui bilet fiind de 8 euro/persoană, și cuprinde numai câteva dintre cele peste 130 de camere: holul de intrare, biblioteca, bucătariile, sala de arme, camerele reginei Maria și ale fiicei acesteia. De altfel, nu toate camerele au fost terminate, având în vedere contextul istoric. Turul durează aproximativ o jumătate de oră, timp în care ai parte de explicații din partea ghidului, dar și prin intermediului audio- guid-ului pe care îl primești, fiind inclus în prețul biletului. Turnul înalt de peste 30 m , de la intrare, se vizitează separat. Cu un bilet mai scump , le vizitezi pe toate, inclusiv expozițiile organizate aici. 
 
Curtea interioară a castelului este foarte frumoasă, aici existând și un restaurant unde poți să servești gustări, feluri de mâncare sau băuturi. De aici poți vedea mai bine decorațiunile în stil neogotic, turnurile, crenelurile.
Stilul neogotic a apărut ca o reacție la pătrunderea neoclasicismului și păstrează viziunea gotică asupra construcțiilor : ziduri înalte, ferestre înguste, arcuri care se întretaie deaupra golurilor sub un unghi ascuțit în partea lor superioară. Toate aceste elemente sunt menite a da impresia de înălțare către cer, impresie creată și prin turnuri și coloane. Castelul Marienburg nu este foarte înalt, dar e impozant prin turnurile sale , unele cu acoperișuri conice și ferestrele înguste. Întâlnim decorațiuni în formă de rozetă, dar și turnuri cu ferestre dispuse pe benzi spiralate. 
 
Se pare că regina îndrăgea poveștile, fiindcă a cerut ca, în curtea castelului, la porți, să fie postate statui de pitici, fiindcă legendele spuneau că Marienberg - ul a fost locuit de aceștia.
Din turnul înalt se văd așezările din câmpia întinsă ca o tipsie, dar și apa râului Leine.

Castelul Marienburg este o bijuterie arhitectonică ce merită vizitată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu