Translate

vineri, 15 ianuarie 2016

Simfonia apelor- Plitvice, Croația



Marea cascadă – Parcul Plitvice, Croația

Scurtă prezentare
            Parcul Lacurile Plitvice este situat în Europa de Sud-Est, în Croația, la jumătatea distanței dintre Zagreb și Zadar. Lacurile sunt formate de două râuri și de mai multe izvoare subterane, care, la rândul lor, dau naștere râului Korana, un râu carstic, lung de 134 km.
Râul Plitvice, cu o lungime de 4 km, este parte integrantă a rezervației și apele sale dau naștere celei mai mari cascade din parc, cu o înălțime de 76 m.

Impresii de călătorie
            O plimbare în Parcul Plitvice este, fără îndoială, o experiență rar întâlnită. Voiam să spun, de fapt, magnifică, sublimă, uluitoare. Închipuiți-vă că ați intrat într-o lume a apelor de cleștar, pentru că depunerile de travertin și limpezimea apei o fac să aibă o culoare albastră-verzuie de o frumusețe aparte. Această apă incredibil de albastră este într-o curgere specială, pentru că formează lacuri dispuse în trepte, astfel încât, la fiecare trecere dintr-o treaptă în alta se formează o mulțime de cascade.
Nici o cascadă nu seamănă cu alta, fie că apele se prăvălesc peste stânci, fie că se resfiră printre copaci, fie că se aruncă peste un mal.
Noi am vizitat parcul primăvara, la sfârșitul lunii aprilie, când apele erau năvalnice, bogate, înspumate.
Ceea ce este deosebit la acest parc este faptul că, prin inițiativa unui om mare, adică a lui Ivo Pavelek, care a început această acţiune de mare generozitate şi responsabilitate în 1949, au fost construite poteci din lemn și ,practic, poți să mergi prin „inima” apelor, de unde poți să auzi simfonia lor, o muzică fascinantă, copleșitoare, grandioasă (uneori te asurzesc), dar și să vii în contact cu ele.
Marea cascadă (Veliki Slap ) este cumva retrasă într-o parte a defileului format din stânci calcaroase și impresionează prin înălțimea ei și mediul în care se află.
Pentru a ajunge la acest loc de basm noi am venit de la Timișoara, am stat o noapte la Belgrad și a doua zi am ajuns chiar la Plitvice.
 Noi am început explorarea parcului dimineața și ne-am încheiat plimbarea pe înserat , îmbibaţi de frumos şi de aer curat. Cu siguranţă  la reuşita acestei plimbări a contribuit şi primăvara cu soarele ei blând şi alb, cu verdele crud al mugurilor pe care îi atârnase în copacii  din pădurile minunate ale acestor locuri ( un amestec de conifere și foioase )
Parcul Plitvice









   



                                                                                          

Recomandări de cazare 

 Posibilități de cazare în zonă sunt nenumărate. Noi am stat la hotelul „ Jezero” ( trei stele), care este situat chiar la intrarea în parc, acesta fiind și motivul pentru care l-am ales. Este un hotel mare, bine îngrijit, curat. Camerele sunt mari și au balcoane din lemn. Personalul este serios, amabil. Am servit masa la restaurant (micul dejun a fost inclus) și am fost mulțumiți  de servicii.
























joi, 14 ianuarie 2016

Fascinația cascadelor - Franța

    Cascada Rouget, Franța


Scurtă prezentare

           Această cascadă este cea mai mare dintre căderile de apă din circul glaciar Sixt-Fer a Cheval. Comuna franceză cu același nume este situată în departamentul Haute Savoie, regiunea Auvergne-Rhone-Alpes, Franța.
Accesul la cascadă se face ușor, pe șoseaua asfaltată care trece prin comuna amintită, fiind situată la 6 km distanță de aceasta.
Cascada se numește „Regina Alpilor” și e formată din două segmente, căderea apei având loc de la 100 m. Altitudinea la care se află cascada este de 1000 m.
Formată din apa multor torente, care se unesc în Giffre des Fonts, înainte ca acestea să devină afluent al râului Giffre, cascada este tumultoasă și spectaculoasă.


Casacda Rouget




Circul glaciar Sixt- Fer - Cheval ( Franța )

Impresii de călătorie

Sixt-Fer a Cheval este unul dintre cele mai frumoase sate vechi franceze.
            La Sixt-Fer a Cheval am ajuns din Chamonix, unde am stat 4 zile. După o drumeție de 3 ore în circul glaciar, ne-am recuperat mașina lăsată în parcare și ne-am abătut puțin din șoseaua principală (6 km). Am ajuns la cascada Rouget. Căderea apei de la peste 100 m este frumoasă și spectaculoasă. La frumusețea cascadei contribuie stâncile pe care  se prelinge apa și care au segmentat-o în două trepte, debitul ei și „barajul” de piatră erodată care o așteaptă la bază. Acest baraj îți permite să o admiri din diferite unghiuri și să faci fotografii.
O vizită la Sixt-Fer-a-Cheval, dacă ajungeți prin zonă, nu trebuie în nici un caz ratată.
             

Cascada Rouget- Franța



 Cascada Doubs




Scurtă prezentare

            Este o cădere de 30 m, pe râul Doubs, situată la granița franco-elvețiană. În aval de cascadă, râul Doubs traversează masivul Jura, formând chei deosebit de frumoase.
Pentru a vizita cascada trebuie să te îmbarci pe un vapor, fie din Les Brenets (pe malul elvețian), fie din Villers -le –Lac (pe malul francez). După o călătorie pe apă de aproximativ o jumătate de oră, când poți admira cheile săpate în calcare de apa râului, continui drumul pe jos, o plimbare de plăcere, pe o potecă amenajată. Un punct de belvedere este amenajat chiar deasupra cascadei, iar altul este plasat mai sus
Cascada s-a format în urmă cu 12000 de ani, când, probabil în urma unui seism, s-a format și lacul.
 Les Brennets face parte din cantonul Neuchatel, iar Villers-le-Lac din regiunea Franche-Compté.
Cascada Doubs- Franța
 










               Impresii de călătorie

            Eram, astă-vară, într-o excursie mai amplă și am ajuns la Neuchatel, în Elveția. Cum cascada (despre care citisem de acasă) era pe la vreo 30 km, într-o dimineață frumoasă de iulie, am plecat spre Villers-le-Lac, unde am ajuns cu vreo 10 minute înainte ca vaporul să plece. Am luat repede bilete (6 Euro de persoană) și ne-am îmbarcat pe un vaporaș curat, elegant, cu un echipaj format din doi ofițeri cu uniforme de „mariner” impecabile, deosebit de amabili. Apa lacului suferea vizibil din cauza secetei, dar era încă navigabil, chiar și în zona din care pornisem. După o călătorie pe apă de aproximativ 30 min, timp în care ni s-a vorbit despre formarea cheilor în Munții Jura (jurasicul fiind este o perioadă geologică care a durat aproximativ 55 de milioane de ani - între acum 200 de milioane de ani și 145 de miloane de ani în urmă - fiind precedată de Triasic și urmată de Cretacic. Jurasicul constitute perioada de mijloc a Erei Mezozoice, cunoscută de asemenea ca perioada reptilelor ) despre salturile înotătorilor de pe stâncile din jur, despre peșteri, etc. am ajuns la destinație, adică la un ponton, de unde am luat-o pe jos circa 15-20 minute prin pădure. Am ajuns la un punct de belvedere situat deasupra cascadei, care e frumoasă, chiar dacă e o cădere de doar 30 m. Cascada e admirată îndeosebi pentru debitul ei, care în momentul acela, nu era chiar foarte mare. Am urcat și la un punct de observație situat mai sus și am văzut cascada integrată în peisajul minunat al acelor munți.
Cum revenirea la Villers-le-Lac presupunea o așteptare de 2 - 3 ore, am trecut un pod și hop, pe malul elvețian. Vaporașul lor – mai elegant – cu doi oameni la fel de amabili ne-a dus la Les Brenets, de unde ne-a luat un microbuz ,care ne-a lăsat la locul de unde pornisem.
Toată această experiență a meritat din plin.