Translate

joi, 29 martie 2018

Top 10. Lacuri din Europa străjuite de castele





Unele dintre cele mai atractive peisaje naturale sunt cele oferite de lacurile glaciare, înconjurate cu munți sau mărginite de localități pitorești. M-am gândit să fac un top al celor mai frumoase peisaje cu lacuri, pe malul cărora se află castele (din Europa) , pe care le-am vizitat, fără a avea pretenția unei ierarhii absolute. Scopul final este acela de a vă bucura ochii și sufletele cu imagini frumoase și, de ce nu, de a vă incita la călătorie.






1. Lacul Geneva și Castelul Chillon  (Elveția)

      Lacul Geneva este cel mai mare lac din Europa de Vest și are origine glaciară. Este traversat de la est la vest de fluviul Ron și se află pe granița franco-elvețiană. Marea de safir a Europei - cum i se mai spune , datorită frumuseții lui - are pe malurile sale localitați de mare frumusețe.

Castelul Chillon se găsește la capătul estic al lacului, pe malul îngust dintre Montreux și Villeneuve și impresionează prin amplasare, dimensiuni și vechime. Începând cu sec. al XIII-lea d. H. au fost ridicate turnuri și încăperi unei fortărețe eixtente, devenind, în timp, ceea ce este acum, o construcție impresionantă, înglobând 100 de clădiri independente. Fără îndoială, la frumusețea sa contribuie lacul, dar și Alpii care de ridică în apropiere.

 







2. Lacul Garda și Castelul Scaligero (Italia)

        Situat în nordul Italiei, între Veneția și Milano, Lacul Garda este cel mai mare lac din această țară.
Este un lac alpin, format în urma topirii ghețarilor la sfârșitul ultimei glaciațiuni. Înconjurat de munți, în partea nordică, lacul are pe malurile sale localitați de o mare frumusețe.
Malcesine este un oraș mic, situat pe malul estic al lacului, deosebit de pitoresc, având în spate Monte Baldo, un munte pe care se poate urca cu telecabina, prilej cu care putem admira pe îndelete întinderea albastră a apei.
Castelul Scaligero , amplasat chiar pe malul lacului, oferă și el o perspectivă amplă asupra acestuia, întrucât are multe metereze, situate la mai multe niveluri, la care turiștii au acces.










3. Lacul Traunsee și Castelul Ort  (Austria)

      Regiunea Salzkammergut, din Austria Superioară, este renumită, printre altele, prin frumusețea lacurilor pe care le are: Atersee, Traunsee, Wofgangsee etc. Dintre acestea, Lacul Traunsee se individualizează prin faptul că are tărmurile stâncoase, dând peisajului o frumusețe sălbatică.
În localitatea Gmunden, renumită prin ceramica ce-i poartă numele, pe malul lacului, se află castelul Ort. Construit în stil gotic târziu, acesta are două etaje, o formă neregulată și o curte interioară triunghiulară, iar denumirea îi provine de la lorzii Ort, care au trăit în sec. al-XII lea, al- XIII-lea.














4. Lacul Como și Vila Melzi ( Italia)

       Lacul Como este situat în nordul Italiei, în Lombardia, la numai 45 km distanță de Milano. Înconjurat de munți de granit și calcar, lacul are, pe malurile lui, foarte multe vile vechi, cu o arhitectură aparte. Una dintre acestea este Villa Melzi, din localitatea Bellagio, și aceasta renumită prin frumusețea ei. Construită între anii 1808- 1810 , această vilă este înconjuarată de grădini splendide.











5. Lacul și Castelul Bled (Slovenia) 

     Cu o suprafață de 144 ha și o adâncime maximă de 30 m,  Lacul Bled este un lac glaciar de o frumusețe aparte , în primul rând prin culoarea lui, de un albastru uluitor, ce poate fi admirată pe deplin de pe stânca ce se înalță lângă el, unde este construit și un castel. La spectacolul peisajului participă, desigur, lanțul Munților Iulieni , care-și înalță siluetele și vârfurile înzepezite în apropiere, ca un zid de nădejde. 
Castelul a fost menționat, pentru prima dată, în anul 1011, atunci când împăratul german Henric al II-lea l-a donat Episcopului din Brixen. Aici putem vizita în prezent un muzeu, ce prezintă istoria locului, și capela, construită în sec. al XVI-lea.









6. Lacul Maggiore și Palatul Borrromeo de pe Isola Bella
  
        Al doilea lac, ca mărime, din Italia, Lacul Maggiore aparține Provinciilor Piemont și Lombardia. O parte a lacului este, însă, elvețiană. 
Una dintre Insulele Borromeo, care se ivesc din apele lacului, se numește Isola Bella și se remarcă prin frumusețea excepțională a Palatului și Grădinilor Borromeo. Stațiunea Stresa oferă posibilitatea de a ajunge în 15 minute pe insula situată la numai 400 m de țărm. Palatul este construit și decorat în stil baroc, iar grădinile sale sunt dispuse pe terase, cu o diferență de nivel de 37 m .






 7. Lacul Schwansee și Castelul Hohenschwangau

  Localizat în comuna Schwangau, de la sud-est de orașul Fussen, în Bavaria, acest lac se află în apropiere de castelele Neuschwanstein și Hohenschwangau. Castelul Hohenschwangau a fost construit în sec. al XIX lea de către Maximilian al - II lea al Bavariei ( 1848 - 1864 ) și a fost folosit ca reședință de vară de către familia regală. Construit în stil neogotic , castelul oferă posibilitatea unei pers-pective inedite asupra lacului.





8. Lacul Geneva și Castelul Yvoire ( Franța)

       Pe țărmul francez al Lacului Geneva întâlnim localitatea Yvoire. Vechi sat pescăresc, aceasta a conservat foarte bine construcțiile vechi și atrage mii de turiști prin aspectul ei pitoresc. Străduțe înguste pietruite, case cu obloane la ferestre, decorate cu flori, magazine și tarabe cu produse hand made - toate sunt menite să te încânte. Dacă la aceste aspecte mai adăugăm și faptul că aici se găsește și un castel cu o Grădină a celor 5 simțuri, atunci locul nu mai are nevoie de nicio prezentare.








9. Lacul  și Castelul Neuchâtel

           Lacul Neuchatel este cel mai mare lac situat în întregime în Elveția. Aflat la poalele Munților Jura, lacul este înconjurat de o mulțime de orașe frumoase, între care se întind plantații de viță de vie bine îngrijite . Orașul care-i poartă numele a fost întemeiat în sec. al XI-lea de conții de Neuenburg, care au transformat castelul de pe culme într-o fortăreață puternică. De la nivelul castelului se deschide privirii atât orașul cât și lacul, prilej de meditație și relaxare.






 

 10.Lacul Constance (Bodensee)- Insula și Castelul Mainau (Germania)

         Fiind cel mai mare lac al Alpilor ( 571 km pătrați ) , acest lac este traversat de fluviul Rin și are 10 insule , dintre care cele mai mari sunt: Mainau, Reichenhau, Lindau.

Insula Mainau este amenajată ca grădină botanică, fiind un obiectiv turistic de mare atracție. Pe această insulă se află un castel baroc aparținând Fundației Lennart Bernadotte, prinț al Suediei.

Frumusețea aranjamentelor florale, varietatea speciilor, arhitectura peisagistică întâlnite aici sunt fără egal.








 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu