Translate

marți, 15 martie 2016

Locuri frumoase la sud de Dunăre- PLOVDIV



                                                          

                                                            
                      Așezare

            Plovdiv este al doilea oraș, ca mărime, al Bulgariei, cu o populație de aproximativ 400 000 locuitori. Situată în partea de sud a câmpiei Plovdiv, pe cele două maluri ale râului Marița, orașul se întinde pe 7 dealuri, unele având circa 250 m altitudine.


Un oraș colinar
 
            S-a întâmplat anul trecut, să petrecem ziua de 1 Mai la sud de Dunăre, în orașul Plovdiv, popas în drumul nostru spre Grecia. A fost o zi însorită și veselă, de început de primăvară, o adevărată zi de sărbătoare – doar era și ziua de Armindeni.
Case negustorești

                           Impresii de călătorie


            Orașul ne-a dezvăluit comorile lui vechi, moșteniri din perioadele istorice tumultoase prin care a trecut. Am urcat pe una din cele șapte coline ale sale, numită Nebet Tepe, adică Dealul Rugăciunii. Acest deal a fost leagănul unei așezări tracice numită Eumolpias ( mileniul IV î.H.) după cum arată dovezile arheologice și scrierile istoricului roman Ammianus Marcellinus. Cucerită de Filip al II-lea al Macedoniei, așezarea își va schimba numele în Phillipolis, pentru ca ulterior romanii (46 d.H.) să o denumească Trimonium, după ce suprafața ei se întindea pe trei dealuri, Nebet, Dzhalmaz și Taksim. Ars de goți și de huni la începutul Evului Mediu, ocupat ulterior de bizantini și de bulgari, Plovdiv-ul intră, începând cu 1364, sub stăpânire otomană, timp de 500 de ani.
            Ce vedem azi în acest loc încărcat de istorie? Urcăm pe colina Nebet Tepe pe străzi înguste pietruite ,mărginite de case vechi, cu o arhitectură specifică Renașterii bulgărești. Multe dintre ele au fost reconstruite după planurile originale, pentru frumusețea și semnificația lor.  Este vorba în general de case negustorești din secolul al XIX-lea, ale căror etaje se sprijină pe stâlpi exteriori, formând adevărate bolți deasupra străzii, dotate cu inventarul specific activității desfășurate de proprietar, cu mobilier din vremea respectivă.
Blocuri mari de piatră, ziduri mari înconjoară vârful colinei, de unde ai prilejul să vezi întregul oraș, îmbinare între vechi și nou. Mi-a făcut o bună impresie ,fiindcă, așa cum îl priveam de sus, părea liniștit, așezat, curat. Așezarea sa colinară, faptul că este traversat de râul Marița, îi dau o înfățișare aparte, demnă de luat în seamă.
Drumul înapoi pe străduța pietruită ne-a scos din nou în cale casele vechi despre care vorbeam, dar și Biserica Sfinții Constantin și Elena, ascunsă în spatele unui zid de piatră. Fondată în anul 337 d. H. de împăratul roman Constantin, această biserică a îndurat vicisitudinile istoriei, ultima dată fiind reconstruită în 1830, an în care a fost realizată și pictura. Este o construcție mică, dar lucrată cu migală și simț artistic în interior, unde frescele, pe fond albastru-gri, ies în evidență, alături de stranele din lemn sculptat, deosebit de frumoase.
Nebet Tepe
Dovezi ale trecutului în centrul vechi
             Civilizația romană a lăsat și ea urme. Este vorba, printre altele, de un amfiteatru și un stadion. Descoperit în 1972, în urma unui cutremur, amfiteatrul roman este o construcție mare, foarte bine conservată, robustă, de-a dreptul minunată. Este și funcțională, întrucât aici se țin spectacole de teatru și operă, capacitatea fiind de 3000 de locuri. Intrarea la obiectiv este de 6 Euro. Am zăbovit îndelung pe treptele amfiteatrului, construit, se pare, de împăratul Traian (sec. II d.H.) admirând marmura și piatra albă strălucind în lumina soarelui și gândindu-mă la veacurile care au trecut.
            Cele cinci secole de stăpânire otomană se regăsesc și ele în arhitectura orașului, mai ales în cea religioasă, în Plovdiv existând, se pare, 50 de moschei. Moscheea Giumala, situată în piața cu același nume, este una din construcțiile reprezentative de acest tip. Construită în timpul domniei sultanului Murad al II-lea (sec. IV – de unde și denumirea de Muradyie) este unul dintre cele mai frumoase temple religioase islamice din Balcani și una dintre cele mai mari și mai vechi moschei din Bulgaria. Este celebră pentru cadranul solar, minaretul subțire și zvelt și pentru picturile murale.

Impresia generală a fost că acest oraș a investit foarte mult în conservarea vestigiilor istorice, în refacerea arhitecturii vechi și, pe bună dreptate, a fost Capitala Culturală Europeană în 2014.
Pictura Bisericii Sfinții Constantin și Elena

  Recomandări de cazare
            


            Bright House *** este un hotel de apartamente, situat în partea veche a orașului și foarte aproape
de principalele obiective turistice. Apartamentele sunt spațioase (living cu bucătărie deschisă, dormitor, 
baie, terasă) complet renovate și bine echipate. Gradul de confort ridicat și liniștea, precum și amabilitatea
personalului recomandă acest hotel celor interesați. 

 
Moscheea Giumala





Amfitetrul roman


Apartament în Hotelul Bright House***

Apartament în Hotelul Bright House***





       Puțină filozofie

 Ca indivizi sau ca grup avem o istorie, un trecut, care se răsfrânge asupra prezentului și poate asupra viitorului nostru. Ca și în cazul oamenilor și așezările sunt marcate de trecutul lor. Chiar dacă acest trecut este, de cele mai multe ori, o împletire între bine și rău, el reprezintă rădăcinile unei civilizații și, prin aceasta, e valoros. Un bloc de piatră sau un zid, prin vechimea sau semnificația lor, devin valoroase, adevărate comori. Când un popor nu se mai preocupă de aceste valori, el își privează ființa de tot ceea ce veacurile au adăugat ca spiritualitate sau civilizație. Numai dacă nu vom uita de unde venim, vom ști încotro ne îndreptăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu