Translate

duminică, 26 iunie 2016

Fântânile Romei - partea I ( Piazza Navona )



              
              O călătorie la Roma include, fără doar și poate, vizitarea unor piețe celebre,decorate, aproape toate, cu fântâni, ce reprezintă, în același timp, opere de artă.
Civilizația Romei antice s-a fundamentat pe câteva elemente definitorii, printre care cultul apei, sau miracolul apei se detașează ca importanță. Cunoaștem faptul că romanii aduceau apa potabilă de la mari distanțe, cu ajutorul apeductelor, pentru a deservi populația, ne gândim la binecunoscutele băi, loc destinat igienei, dar și relaxării și socializării, precum și la faptul că au descoperit și au folosit multe dintre izvoarele termale pentru menținerea și refacerea sănătății.


Fântâna celor patru fluvii
Gangele și Nilul

Fântâna maurului


   Călătorul de azi poate constata cu ușurință faptul că Roma  te întâmpină la tot pasul cu fântâni, care nu mai potolesc setea, ca trebuință vitală, ci servesc nevoii de frumos, ele fiind valoroase creații artistice, mărturii ale geniului unor sculptori și arhitecți renumiți. Multe dintre ele au fost construite în perioada renascentistă, când mișcarea artistică și- a propus reîntoarcerea la valorile antichității și situarea ființei umane în centrul preocupărilor gânditorilor și al creatorilor de frumos. Artiști celebri cum au fost Gian Lorenzo Bernini, Nicola Salvi, Giacomo de la Porta, sprijiniți de papalitate, au realizat opere de artă ce încântă orice persoană în căutare de armonie și frumos.
Am să vorbesc acum despre despre cele trei fântâni care decorează Piazza Navona, construită pe locul stadionului lui Dioclețian, pe care am văzut-o într-o frumoasă după- amiază de aprilie, anul acesta. În mijlocul pieței tronează Fontana dei Quattro Fiumi ( Fântâna celor patru fluvii ) proiectata de celebrul Gian Lorenzo Bernini în anul 1651. Patru bărbați viguroși reprezintă fiecare câte un fluviu,  simbolizând continentul în care se află, și anume: Dunărea, Nilul, Gangele și Rio de la Plata. Puterea papalității este simbolizată de obeliscul egiptean, situat în centrul fântânii. ( un element păgân adoptat însă de iconografia creștină ) dar și de continentele reprezentate prin apele lor. Bărbatul care reprezintă Gangele poartă în mână o vâsla, arătând faptul că fluviul este navigabil.
Rio de la Plata stă pe o grămadă de bani, simbol al bogățiilor Americii Latine, tentante pentru europeni.
Nilul are fața acoperită pentru că nu i se cunoșteau izvoarele, iar Dunărea este cea mai apropiată de obelisc, pentru că este simbolul Europei, continentul unde își avea sediul papalitatea.
Această fântână monumentală este încadrată de late două fântâni, Fontana del Moro ( Fântâna Maurului) în care Bernini recurge la reprezentarea lui Neptun printr-un barbat maur, alături de care se află un delfin și patru tritoni , respectiv Fontana del Nettuno ( Fântâna lui Neptun) , a cărei fundație a fost pusă în 1570, dar care a fost finalizată în 1878. Ansamblul sculptural îl înfățișează pe Neptun omorând o caracatiță. înconjurat de nimfe, cupidoni, morse și cai jucăuși.
Calitatea excepțională a statuilor, azi unele fiind copii, (ceea ce nu umbrește frumusețea lor) dar mai ales curgerea apei limpezi printre piatra mângâiată de degetele sculptorului, fac din aceste monumente niște ansambluri dinamice. Ele nu sunt simple piese decorative, ci un simbol al vieții ,  dar și al eternității, prin prezența pietrei și a apei.
Lângă ele se află mereu, pe vreme bună sau rea, mulțimi de oameni, fiecare văzând în aceste creații altceva, dar nimeni nu rămâne fără darul pe care frumosul îl degajă cu atât de multă generozitate.
Oare vom reuși să păstrăm aceste surse de echilibru și armonie sufletească ?

Fântâna lui Neptun


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu