Translate

miercuri, 15 martie 2017

Amintiri din Florida - partea I




  



                                                                

        Trecerea Oceanului Atlantic nu era în planurile mele nici pe termen scurt, nici pe termen lung, dar o întâmplare fericită din viața mea și a soțului meu a făcut posibil acest minunat lucru. Destinația: Florida, mai precis Saint Petersburg. Cunoscut și ca St. Pete, orașul are aproximativ 300000 de locuitori, fiind al patrulea , ca mărime, din peninsulă.


        Florida este un stat aflat în peninsula cu același nume, situat în sud-estul SUA. Are o populație de peste 20 milioane de locuitori și o suprafață de 137.374 km2 ( partea terestră ). În partea de vest este mărginită de Golful Mexic, în nord se învecinează cu statele Alabama și Georgia, iar la est, țărmurile ei sunt scăldate de apele Oceanului Atlantic. Capitala statului este orașul Tallahassee, important centru universitar, dar cel mai populat oraș este Miami, având peste 5 milione de locuitori.
       Călătoria cu avionul, de la Paris la Orlando, a durat peste opt ore, dar a fost confortabilă și spectaculoasă. Cel mai interesant aspect mi s-a părut faptul că, fiind o zi luminoasă de sfârșit de noiembrie și ruta avionului trecând pe lângă coasta Groenlandei, am văzut de la hublou ghețurile eterne, minunându-mă de spectacolul lor incredibil și, de ce nu, înfiorându-mă la gândul că ne-am putea trezi în mijlocul lor. ( impropriu spus „ trezi ”).
       Verificările de pe aeroportul Orlando ( oraș cu peste 2 milioane de locuitori) au durat nu mai puțin de două ore, adunate la cele opt anterioare, fiindcă aterizaseră mai multe curse și așa sunt procedurile acolo. A fost o probă de rezistență.


        Dar, iată-ne în afara aeroportului , respirând aerul Floridei! Se făcuse noapte de-a dreptul și, ceea ce am putut constata, au fost imensele autostrăzi, cu numeroase benzi, dar pe care se circulă ordonat, fiecare vrând să ajungă acasă, sau unde dorește, în liniște, fără probleme. N-am sesizat excese, doar mașini mari consumatoare de combustibil, fiindcă acolo benzina este ieftină. 

Saint Petersburg, Florida

Prima dimineață în Florida. Douăzeci și ceva de grade, soare, lumină. Locuiam foarte aproape de Sankt Petersburg așa că am plecat să ne plimbăm pe țărmul Golfului Tampa, pentru că orașul este situat la întâlnirea dintre acesta și Golful Mexic.
Din nou am luat contact cu șoselele largi și cu traficul specific zonei, normal, mi s-a părut mie.
Saint Petersburg se pregătea pentru sărbătorile de iarnă, într-un spațiu verde central se instalau figurine care reprezentau personaje biblice, urmând să alcătuiască un tablou ce înfățișa Nașterea Domnului.


Un punct de atracție al orașului îl reprezintă The Pier, un pinten mare care înaintează în apele albastre ale Golfului Tampa, pe care se află o construcție cu forma unei piramide întoarse. În clădire erau magazine, acvarii, restaurante, iar de pe terasa de deasupra ei aveai o frumoasă perspectivă asupra orașului. În apropiere este un parc generos, cu palmieri și plante luxuriante.


În această zonă localnicii pescuiau, se plimbau, făceau sport, se relaxau. La culoarea locală contribuiau din plin pelicanii maro ( Pelecanus occidentalis ), specifici Floridei, care se plimbau liniștiți și tacticos pe ponton printre oameni sau stăteau înfipți în stâlpii de lemn de care, probabil, se ancorau bărcile de pescuit. I - am văzut cum se ridicau în zbor deasupra apei, făceau un cerc - două, după care plonjau în poziție perfect verticală, năpustindu-se asupra hranei. Am citit despre ei , că ar fi singura specie de pelican care vânează astfel . 


Zona urbană a orașului are clădiri înalte, iar cea suburbană, vile sau ansambluri joase, zugrăvite în culori vii, fiind o încântare pentru privitor, mai ales că sunt înconjurate de o bogăție de vegetație, al cărei verde strălucește tot timpul anului. Palmieri, garduri vii, tufe și flori luxuriante, toate fac parte din prisajul inegalabil al Floridei. Există un adevărat cult al frumosului vegetal în Florida. Florile, arbuștii,arborii, formează ansambluri armonioase, îngrijite permanent. Printre plante, în straturile de flori, e presărat un strat de mulci ( lemn tocat ) care nu lasă buruiana să crească. Vegetația aceasta luxuriantă este una dintre marile bogății ale Floridei, căutată de către cei care au trăit în marile orașe cu climă rece sau temperată, după ce ies la pensie. 

Plaja Siesta Key

A urmat contactul cu plajele din zonă, întinderi uriașe de nisip alb, bordate cu palmieri și arbuști , cu hoteluri  sau vile. Localnicii vin la plajă cu propriul șezlong sau cu cearșaful, umbrela, cutia frigorifică și cam atât. (există zone de plajă unde pot fi aduși câinii). Plaja aparține tuturor, nu sunt zone rezervate ( decât rar ), nu bubuie muzica, nu...Natură și atât. 


Noi am fost la Saint Pete Beach, la Fort de Soto, unde oamenii mai mult se plimbă pe plajă, pescuiesc sau fac sport și la Siesta Key, la care am remarcat nisipul alb despre care se spune că este foarte răcoros, fiindcă conține 99% cuarț. La Siesta Key am încercat și apa oceanului, fiindcă platforma continentală era foarte întinsă, iar apa era mică la mal. M-am trezit înconjurată de adevărate râuri de apă, care își urmau cursul ca niște fuioare mari, curenți pe care la Marea Neagră sau la Adriatică nu i-am întâlnit. În plus , m-am temut de pisicile de mare, fiindcă nu am intrat încălțată, așa cum se obișnuiește și există pericolul să calci pe ele, în rest fiind niște ființe foarte drăgălașe, sociabile chiar.
În afară de pelicani , în apropierea plajelor am văzut egrete superbe , cu penajul lor alb, meditând imperturbabile, în ciuda faptului că alergam cu aparatul de fotografiat după ele.


Plaja Fort de Soto
Cartier de locuinte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu