Translate

joi, 16 martie 2017

Amintiri din Florida - partea a II -a



     Sunt multe de văzut în Florida, dar aici, în primul rând trebuie să te bucuri de natură, de apă și soare.
Și totuși.... O excursie la Kennedy Space Center nu poate fi o idee rea. Distanța de la St. Pete la Cape Canaveral este de aproximativ 200 km, dar în SUA asta nu e o problemă. Am ajuns la Centrul spațial în jur de ora 11, am luat bilete și am intrat.



 Pentru început am participat la o vizită ghidată, care are ca puncte principale : un scurt istoric al epopeii spațiale americane, centrul de comandă, un film 3D făcut pe Stația Spațială Internațională și deplasarea la platforma de supraveghere a rampei de lansare a rachetelor. Centrul de comandă era echipat așa cum l-am văzut în filme sau în transmisiunile televizate. adică plin de mașini, computere. Pentru a reconstitui mai bine la atmosfera specifică lansărilor mașinăriile sunt “ pornite ” și încep să tremure , ca și podeaua de sub picioarele vizitatorilor, se aprind lumini. Te înfiorezi puțin, intrând în rol.

Parcul de rachete

La sala de cinematograf am primit ochelari speciali și am văzut filmul 3D. A fost mai mult decât încântător să vezi cum plutesc pe lângă tine obiectele cu care lucrau cosmonauții pe navetă, cum vin spre tine sau cum arată o zi obișnuită din viața lor. Ne-am deplasat cu autobuzul la platforma de supraveghere a rampei de lansare a rachetelor, pe care am și urcat. 


Rampa de lansare

Am văzut și fotografiat rampa, o imensă structură de metal, care se afla la o distanță apreciabilă față de platformă.
Ne-am întors la spațiul de vizitare din centru, unde ne-am plimbat prin cea mai mare grădină de rachete cosmice din lume- Rocket Garden. Rachetele sunt expuse vertical- cele mai multe - și dau impresia unei păduri ciudate, dintr-un timp încremenit. După cum știm rachetele de lansare se dezintegrează, dar în cazul celor din Proiectul Mercury și Gemini, cele excedentare au fost vopsite pentru a arăta ca vehiculele de lansare spațială cu echipaj uman. Peisajul este deosebit și te transferă într-o altă lume, în care regulile sunt făcute de giganții metalici. Personal am simțit încântare în fața acestor realizări ale tehnicii, dar și dezamăgire, gîndindu-mă că omenirea noastră nu a continuat să exploreze posibilitățile de a călători în spațiu, ocupându-se de tot felul de lucruri, multe dintre ele dezamăgindu-ne profund.


Sala de comanda



Modulul lunar

Modulul de comanda Apollo 11

Vehicul lunar

Rocket Garden este un muzeu în aer liber, o mărturie a unor eforturi deosebite de cercetare, dar și a unor sacrificii deosebite. Și pentru că vorbim de sacrificii, tot aici, într-un alt spațiu, există un memorial dedicat celor care au pierit în misiunile spațiale, un perete de marmură gri pe care sunt inscripționate numele cosmonauților din multe misiuni.
Saturn V ,cunoscută și ca rachetă lunară, a fost o rachetă în trepte folosită de NASA în programele Apollo și Skylab. Cu o lungime de 110 m și un diametru de 10 m, această rachetă, în trei trepte, a participat la 12 lansări, dintre care 11 reușite.
Am văzut una dintre rachetele Saturn V expusă într-un hangar , organizat ca muzeu, alături de modulul de comandă și modulul lunar , folosite la misunea Apollo 11, prima misiune cu echipaj uman, care a aterizat pe suprefața Lunii. Tot aici am văzut costumele astronauților, prezentate în ordinea evoluției lor. Spre bucuria vizitatorilor, tot aici este expusă și o mică rocă de pe Lună, pe care poți să o atingi. 

Fotografie de palmares



Muzeul Dali din St.Pete

Vizita la Kennedy Space Center a fost alternativa la Miami, dar nu regret. Oricum – potrivit părerii mele - trebuie să mai lași ceva nevăzut, ca să ai motiv să te întorci.




Fiind foarte pasionată de pictura modernă, nu puteam să nimeresc într-un loc mai potrivit ca St. Pete, unde se găsește cel mai mare muzeu Salvador Dali din lume. O familie de colecționari inimoși, Eleanor și A. Reynolds Morse, prietenii artistului, care a petrecut o parte din viață în SUA, a strâns un număr impresionant de creații ( peste 2000 ) pe care le-a donat muzeului. Există în spațiul expozițional 96 de picturi ( unele de mari dimensiuni, cum ar fi cea intitulată Descoperirea Americii de Cristofor Columb, care are dimensiunile de 410 / 284 cm ), autoportrete timpurii, grafică,  toate punând în evidență creația artistului suprarealist. Aici întâlnim și lucrarea celebră, intitulată Persistența memoriei ( The Desintegration of Persistance of Memory , 25/33cm) unde apar ceasurile moi , un simbol al efemerității timpului ( uman??) în comparație cu trăinicia stâncii. Living Still Life, Slave Market with the Disappearing Bust of Voltaire ( Piața de sclavi cu bustul lui Voltaire dispărând) , Morphological Echo
( Morfologia ecoului ),The Hallucinogenic Toreador sunt doar câteva dintre tablourile expuse aici.


Construcția actualului muzeu a costat 36 milioane de dolari, iar proiectantul lui au fost Yann Weymonth,un mare arhitect american, care a contribuit și la celebra piramidă de la Luvru, proiectată de Pei I.M. Arhitectura muzeului a fost astfel concepută încât să reflecte caracterul abstract al picturilor lui Dali. Structura principală a clădirii este un trapez scund de beton, înconjurat de un val geodezic format din 1000 de triunghiuri de sticlă. În interior , o scară elicoidală de beton sugerează structura ADN-ului, un omagiu adus lui Dali, preocupat toată viața de structura acestei cărămizi” a vieții.  Clădirea aceasta ultramodernă este compatibilă atât cu opera genialului pictor suprarealist, dar și cu clima zonei, ea putând face față unui uragan de categoria a cincea.


Totul e frumos și la locul lui în acest muzeu, de la aspectul clădirii, amplasarea operelor, la magazinul de suveniruri, unde este plasat Rolls-ul lui Dali, transformat într-un fel de casacadă-acvariu. În jurul clădirii este un parc mic, cu un copac al dorințelor și bănci pe care odihnesc binecunoscutele ceasuri moi, dar și pietre aduse de la Cadaques, locul de baștină al pictorului. Pleci încântat de opera artistică, dar și de atmosfera elevată care domnește aici.
Florida este pământ al florilor ( denumirea i-a fost dată de către exploratorul Juan Ponce de Leon, care a ajuns pe coasta peninsulei pe 2 aprilie 1513, într- perioadă numită atunci în Spania, Pascua Florida, adică Paștele florilor) , un regat al apelor, care despart între ele fâșiile de uscat, unite de oameni printr-un sistem impresionant de poduri, asemănător unui imens miriapod. Am trecut de mai multe ori pe unul dintre cele mai frumoase, numit Sunshine Skywey Bridge, construit din oțel și beton și arcuindu-se elegant deasupra Golfului Tampa.


 Construcția lui a durat vreo cinci ani, a costat aproximativ 244 milioane de dolari, fiindcă el practic învinge apa oceanului, ridicându-se deasupra ei ca un schelet de reptilă uriașă. E clasat pe site-urile de calatorii în Top 10 cele mai frumoase poduri din lume, dar nu clasamentul m-a făcut să-l admir , ci grandoarea și silueta lui deosebită.
Florida – încă un loc frumos de pe planetă.

 


 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu