Translate

duminică, 18 iunie 2017

De la Rijeka la Dubrovnik - partea I



                      
     


                                                                       Rijeka

     O excursie la sfârșit de aprilie a.c., în Croația, plănuită cu multe luni înainte, ne-a dat posibilitatea să parcurgem aproape 1000 km pe una dintre cele mai frumoase coaste maritime din Europa . 
După ce ne-am răcorit din plin în Ungaria, cu zăpada apărută pe nepusă masă, iată-ne ajunși la Rijeka, cel  mai mare port comercial croat, situat în Golful Kvarner. Cazarea la Hotelul Jadran 4*, așezat chiar pe o stâncă scăldată de apa mării, ne-a oferit bucuria de a avea mereu în fața ochilor albastrul inegalabil al Adriaticii și ne-a dat prilejul să ne odihnim. A doua zi de dimineață, așa cum ne propusesem, am urcat în cartierul Trsat, unde am vizitat castelul cu același nume, Biserica Maicii Domnului și parcul acesteia. Castelul Trsat ( construit în sec. al XIII-lea de către prinții Frankopan de Krk ) nu e prea mare, dar poziția lui îți permite o panoramare a orașului și a împrejurimilor și, desigur, a mării veșnic albastre. 
 
Orașul Rijeka văzut de la castel

Te surprinde templul doric, integrat cetății, cu patru piloni de marmură, de fapt un mausoleu construit de către unul dintre proprietari, Laval Nugent, prin sec. al XVIII-lea, care a preluat construcția în ruină și a transformat-o cu ajutorul unui constructor venețian. Intrarea la castel a fost gratuită. 

Castelul Trsat

Castelul Trsat


Castelul Trasat

Aerul curat și soarele , lumina de primăvară a dimineții, au contribuit la frumusețea priveliștii. La poale se vedeau orașul, râul care curge prin el și apoi se varsă în mare, portul, iar mai sus, stâncile străpunse de tunele și șoseaua, ca o linie unind două puncte în spațiu, de fapt două vârfuri de deal. N-am putut să nu remarcăm cu amărăciune faptul că la ei, la croați, se poate și la noi , nu, din păcate.


Autostrăzile croate
Pe terasa Hotelului Jadran 4* 
La Castelul Trsat
Portul din Rijeka
Castelul Trsat

La castel



Biserica Maicii Domnului este un loc important de pelerinaj, având o vechime impresionantă, chiar dacă de-a lungul timpului a suferit distrugeri și transformări. Se pare că a fost construită de prințul Nikola Frankopan I ( 1307- 1343) și că ar fi găzduit Sfânta Casă. În fața ei se află o statuie impresionantă a Papei Paul al II lea, îngenuncheat în rugăciune, semn al respectului pentru această personalitate a bisericii și nu numai, care a și vizitat localitatea.

Biserica Adormirii Maicii Domnului

 
Parcul de lângă biserică
Parcul de lângă biserică este construit pe o colină și păstrează vegetația specifică zonei, dar are o alee în spirală care e mărginită de statui care reproduc scene din Drumul Golgotei. Mi s-a părut deosebită aceasă idee , sugestivă și originală.
Rijeka nu este un oraș turistic, dar acest Trsat merită văzut.


                                                        Senj
    După plimbarea de dimineață am pornit către Split, unde urma să stăm două zile. Am urmat drumul de coastă și , în scurt timp, am ajuns la Senj, unde am poposit pentru frumusețea lui, dar și pentru prânz. Cu o populație de 7000 de locuitori, acesta este un oraș mic, dar fermecător, în primul rînd prin așezare și aspectul arhaic. Se află la granița dintre Masivul Mala Kapela și Masivul Velebit.. De aici începe sectorul vestic al Alpilor Dinarici și renumita Coastă Dalmată.
 Am mai fost o dată în această localitate, tot în trecere, și mi- a lăsat aceeași impresie plăcută. Ca să nu mai spun că , la Senj, albastrul mării este cu adevărat unic, o culoare de cerneală luminoasă, de la care nu poți sî-ți dezlipești privirea.
Orașul vechi are clădiri de piatră cu un etaj, străzi înguste, o biserică veche și o cetate ridicată de ,uskoci'' în anul 1558. Uskoci este numele unor haiduci și refugiați greco- catolici din Croația și Bosnia - Herțegovina, retrași aici datorită ocupației otomane.

Senj

Portul din Senj
 
Cetatea Nehai


Cetatea Nehai
O plimbare prin Senj începe din port, unde opresc mai toți turiștii, fiindcă acolo se  găsesc căteva terase, unde se manâncă bine, dar se simte și  un pic de viața socială. Străzile înguste te conduc către Catedrala Adormirea Maicii Domnului, construită în 1169 ca o bazilică romană a unei singure națiuni, pe temelia unui templu păgân din sec. al IV lea, ale cărui rămășițe sunt încă vizibile în spatele sanctuarului. Fațada și partea de sud a edificiului au fost decorate cu arcade romane și nișe de cărămidă, în sec. al XVIII lea. Tot în aceeași perioadă biserica a fost extinsă. Prezența catedralei, vechimea ei, accentuează atmosfera patriarhală a localității. Tot în apropierea portului se află și cetatea Nehai, despre care vorbeam mai înainte, astăzi fiind muzeu. De aici se deschide o perspectivă minunată asupra localității, care, în afară de partea veche, are și una nouă, cu vile frumoase, care oferă cazare pentru toate gusturile.

Senj- vechi și nou

Senj
Nu știu de ce mi-a plăcut atât de mult această localitate… Poate liniștea , poate marea , cu limpezimea ei, din care își ridică spinarea cenușie Insula Krk, poate localnicii primitori…Cu siguranță îmbinarea dintre piatra muntelui cu vegetație săracă, peste care suflă adesea bora ( vânt specific Coastei Dalmate ), și mare, cu veșnicia ei albastră, dintre piatra gri, roasă de vreme și albul vilelor noi,contribuie hotărâtor la ceastă plăcută impresie.
Și un sfat legat de modul în care comandați mâncarea: niciodată pe platou,ci porționat, fiindcă platoul este imens. Aici puteți mânca un pește bun sau caracatiță, sau alte bunătăți ale mării.

Prânz la Senj
 
Senj- portul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu